Julhandeln omsätter 70 mdr och vi skänker bara 6 mdr till välgörenhet!

ÅRETS RIKTIGA JULKLAPPAR!

Jag tycker det är så viktigt att vi sätter vår handel och vårt givande i perspektiv inför julen. Vi är ett givmilt folk men vi ligger stadigt på 6 miljarder i gåvor per år till olika 90-konto organisationer. Där julhandeln varje år slår nya rekord… Därför väljer jag att kopiera in Maria Ros Jernbergs text nedan och hoppas att du som läser går in på länken och ser vilka andra alternativ det finns till klappar under granen. //ChristinaTomt lila paket

Varje år omsätter julhandeln omsätter 70 miljarder kronor, samtidigt som det till goda ändamål skänks 6 miljarder per år. Nu är det dags att ändra på det. FRII gör det lättare för den som vill ge en riktig – och viktig – julklapp.

Robotdammsugare, bakmaskin, platt-tv, råsaftcentrifug. Handen på hjärtat – behövs verkligen de här grejerna? Och hur många står bara och dammar på hyllan efter trettondagen? Tänk att istället ge bort framtiden till någon. Ge bort en barndom, att kunna äta sig mätt eller en gammel-julgran som får stå kvar i skogarna och bevara en levande natur.

FRII gör det lätt. På frii.se har vi samlat flera tips om årets riktiga julklappar – julklappar som förändrar världen. Kom in och klara av julhandeln redan i dag!

För mer information, kontakta FRIIs generalsekreterare Maria Ros Jernberg 

Telefon: 073-661 22 93, mail: maria@frii.se

FRII är en branschorganisation som verkar för goda förutsättningar och ökat förtroende för insamling till goda ändamål. Det gör vi genom kvalitetsarbete, kompetensutveckling, opinionsbildning samt stöd och råd till våra medlemmar.

Barn på flykt – ge en gåva!

Nu är det hög tid att jag skriver även på denna sida angående ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat – att stötta välgörenhetsorganisationer! Ge pengar, ge av din tid eller på annat sätt stötta dem som arbetar för att andra människor ska få en dräglig tillvaro. Det vill säga stöd en organisation med sk 90-konto – där redovisas alla insamlade pengar med en noggrannhet som slår all annan typ av redovisning, jag lovar. Dessutom är de proffs på att omvandla dina pengar till något som VERKLIGEN behövs. Lidingö skänker

Jag tillsammans med en grupp Världens Barn volontärer har startat en digital insamlingsbössa – Lidingö skänker – gåva till barn på flykt – där vi uppmanar alla att lägga en slant för barn som far illa, barn på flykt, barn som inte har någonting.

LÄGG DITT BIDRAG I VÅR BÖSSA – följ Lidingö skänker!

Jag skickar även med några ord från Rädda Barnen – genom bild från nätverket 4good – där det beskrivs var pengarna går som man skänker genom Världens Barn där Rädda Barnen får en del tillsammans med bla Röda Korset och andra 90-konto organisationer.

Ny Partner hos Pihl&Partner!

Visst borde jag skriva om vår nya samarbetspartner, Sustainable Solution Sweden och Lovisa Westman, och visst borde jag ha gjort det lite tidigare. Det är som skomakarens barn…;-)

Vårt samarbete påbörjades vid årsskiftet då vårt gemensamma projekt för Ica Fastigheter startade med full kraft. Ett projekt där vi tillsammans tar fram processer för Ica Fastighetsbolags verksamhetsstyrning. Roligt, spännande, givande och massor av trevliga kollegor/kunder. Vi lyfter på stenar, ifrågasätter, vänder och vrider på ”sanningen” och håller i krävande workshops ihop. Och har skoj! Resultatet av arbetet kommer att förändra mycket för många – göra arbetsdagen enklare – genom tydliga processer för verksamheten.

Och så här ser Lovisa ut: 12c6930

Hör gärna av dig om du är mer nyfiken på vad vi kan.

Jobbmässa på Lidingö

Foto Jan Sjöberg/Lidingösidan

Igår var det jobbmässa på Lidingö, arrangerat av Företagarna och Lidingö Stad. Det blev riktigt bra. Massor av folk som kom och skapade kontakter bland de utställande företagen. Jag var på plats, tillsammans med Susanne Söderberg, för NyföretagarCentrum och det var en jämn ström av personer som var nyfikna på vad vi kunde hjälpa till med. En hel del bokade in sig på rådgivning för att starta sitt eget företag, många som gick runt med en bra idé men som ännu inte vågat ta steget till eget.

Här står jag tillsammans med Paula Rindborg, tidigare adept i vårt mentorsprogram hos oss på NyföretagarCentrum, nu egen företagare med konstateljé.

Stort hopp ur min comfort zone!

I fredags var dagen som jag undermedvetet gruvat mig för sedan lång tid tillbaka, dagen då jag skulle förmedla mina kunskaper inom insamling och kommunikation för Hersby Gymnasium och deras tre klasser på ekonomiprogrammet (marknadsföring), ca 60 elever. Aulan var bokad. Presentationen var klar. Lärare och elever redo.Skolhusbild_Hersby

Vad gjorde jag egentligen här och hur hamnade jag i denna situation?

I höstas på en företagarfrukost i anslutning till Lidingö Mässan, hamnade jag bredvid en av lärarna på ekonomiprogrammet. Efter att ha utbytt lite information om vad vi sysslade med som företagare frågade läraren Anders. ”Vill du introducera våra elever i konsten att samla in pengar till välgörenhet? De ska göra en kampanjplan och det vore skoj om de ville välja en organisation att arbeta för istället för som tidigare bara kommersiella intressen.”

Självklart ville jag det! Jag såg möjligheten att få nya kreativa idéer till vår insamling på World’s Children’s Prize Foundation. Så jag tackade ja! Bara sådär vid sittande bord utan att fundera mer på det.

Det var i höstas och allt verkade så långt bort. Nu var det då dagen för föreläsningen. Jag var spänd, hade arbetade mycket med presentationen, försökt föreställa mig dessa 18-åringar. Nu stod jag framför podiet. I den vackra gamla aulan. Och jag kände mig avspänd men taggad. All nervositet rann av mig och jag såg fram emot att få förmedla mina kunskaper. Och det var skoj! Och det gick bra! Fick konstruktiv av en elev men för övrigt ”stort A i alla delar” – citat från samme elev. Det här kan jag tänka mig göra fler gånger. 

20 fullastade San Fransisco Cable Cars kom till hemsidan!

Foto: Magnus Pohl

2014 var året då jag testade, provade, valde, ändrade mig, provade igen och testade nytt. Året då jag och Pihl&Partner så sakta formades till det företag som jag önskade, den företagsbild som jag satte upp som mål flera år tidigare och knappt trodde var realiserbar. Plötsligt föll alla bitarna på plats och i november insåg jag att nu hade det hänt – 50/50, välgörenhet/näringsliv. Pihl&Partner består nu av lika delar uppdrag där jag får fokusera på barns rättigheter i världen som kommersiella uppdrag där fokus är att optimera försäljning. Den stora utmaningen kvarstår dock, att bibehålla 50/50 även i framtiden.

2015 startar mycket bra! Powell Mason

Och tack alla ni, för att ni valde att besöka min blogg och hemsida, alla ni som satt i de 20 fullastade Cable Car vagnarna…;-)

Malala får historisk dubbel!

Miljoner barns barnrättshjälte avslöjades idag. Endast Nelson Mandela har fått båda priser tidigare; World’s Children’s Prize och Nobels fredsprisMalala är årets Barnrättshjälte:

– Jag känner mig så stolt över att ha valts av er barn att få årets World’s Children’s Prize. Det hjälper mig att fortsätta kampen för flickors och alla barns rätt till utbildning, säger Malala.

Hör Malala tacka barnen i nedan film:

http://worldschildrensprize.org/downloads/wcpc_clips/malalathankyouwcp.mp4.zip

Det är så spännande att få arbeta med dessa frågor och att känna att man kan påverka i det lilla här hemifrån.  Arbetet måste fortsätta och det stora jobbet görs ute i världen där massor av duktiga, orädda barn och vuxna gör insatser med risk för livet för att fler barn ska få ett drägligt och rättvist liv.

Läs artikeln i Aftonbladet eller läs mer om kandidaterna WCP_Barnrättshjältar.

Världens största utbildningsprogram om barnets rättigheter. Sedan starten år 2000 har 36,5 miljoner barn, en halv miljon av dem i Sverige, deltagit i det årliga World’s Children’s Prize-programmet, där de utbildas för att kunna engagera sig för en medmänsklig värld där barnets rättigheter och demokrati respekteras. Programmet avslutas med  världsomröstningen, Global Vote, där miljoner barn utser mottagaren av World’s Children’s Prize. I år röstade nära två miljoner barn, varav 45 000 i Sverige.

Årets hederspristagare är:
• John Wood, USA, tidigare Microsoftchef som sedan 15 år satsar på böcker, skolbibliotek och skolor för miljontals barn.
• Indira Ranamagar, Nepal, som sedan 20 år kämpar för att barn till fångar ska få utbildning och inte leva i fängelse.                                                                                       • Malala Yousafzai, Pakistan, som sköts av talibaner i Pakistan för sin kamp för flickors rätt till utbildning.

Grattis Malala!

World’s Children’s Prize Foundation gör ett fantastiskt jobb med att utbilda barn i världen i FN:s Barnkonvention. Nu har närmare 35 miljoner barn genomgått vårt utbildningsprogram som avslutas med en demokratisk omröstning för att utse årets Barnrättshjälte. I år kommer 3-4 miljoner barn att rösta på de tre kandidater som vår Barnjury nominerade i februari; Malala YousafzaiJohn Wood och Indira Ranamagar  Den internationella barnjuryn består av ungefär 15 barn från hela världen. De är experter på barnets rättigheter genom sina egna livserfarenheter som bland annat skuldslavar, barnsoldater, gatubarn och som flyktingbarn.

lala, tillsammans med Kailash Satyarthi är nu tilldelade Nobels fredspris med motiveringen:

För deras kamp mot förtryck av barn och ungdomar och för alla barns rätt till utbildning.

Nobelkommitténs motivering är helt i linje med vår;

Malala Yousafzai nomineras till World’s Children’s Prize 2014 för sin modiga och farliga kamp för flickors rätt till utbildning. Malala började tala öppet om flickors rättigheter vid elva års ålder, när talibanerna förbjöd flickor att gå i skolan i Swat-dalen i Pakistan.

Det är nu klart att Malala kommer till vår prisceremoni på Gripsholms Slott den 29 oktober tillsammans med HM Drottning Silvia som kommer att dela ut priset till den vinnande kandidaten av de tre fantastiska Barnrättshjältarna.

Jag är så stolt att få arbeta för World’s Children’s Prize Foundation.

Hur mycket pengar kan vi samla in?

Ska vi slå rekord i år? Hur mycket draghjälp får vi av SVT och SR P4? Världens Barnkampanjen går mot sin kulmen med insamlingar som pågår över hela landet denna vecka och SVT galan på fredag. 

Igår fick programledarna på SVT sina respektive uppdrag för insamlingen; bestiga mt Everest (kommer Knut Knutson och Ylva H att lyckas?), starta världens största loppis i Malmö, få 100 000 like på en humorfilm denna vecka (Petra Mede) mm. Se programmet här!

Precis nu när jag skriver detta får jag ett mail där en person vill skänka Foppas klubba ”den som han la den berömda OS-straffen med” enl den generösa givaren. Det här är vad SVT lyckas med, sprida och engagera!

Vill du skänka till Världens Barn? Hitta en bössa på stan eller swisha pengar till 90 1950 6 (bankerna dubblerar Swishat belopp!) eller sätt in pengar på PG 90 1950-6 märkt Världens Barn.

Vill du göra som Amanda, på bilden nedan, sälja på loppis eller någonting annat? Hör av dig så guidar jag dig.

Visst blev det ett bra startskott i Svt igår! Missade ni det så hittar ni det här! http://www.svt.se/varldens-barn/se-program/avsnitt-1-358

Sen finns det en massa klipp på den här länken http://www.svt.se/varldens-barn/har-hittar-du-alla-klipp-fran-varldens-barn-2014

Och imorse satte även Gomorron agendan http://www.svt.se/gomorron-sverige/se-program/gomorron-sverige-319?autostart=true  2 timmar och 15 minuter in i programmet

Och Gokväll storsatsar hela veckan sedan i torsdags http://www.svt.se/gokvall/go-kvall-storsatsar-pa-varldens-barn

För att inte tala om alla underbara P4-kanaler över helga landet!! http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2151 och http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4251

ALS – Ice Bucket Challenge – kul grej eller insamlingssuccé?

Kan man verkligen förändra något, förändra världen eller någons liv, av att hälla en hink isvatten över sitt huvud? Otaliga är mina vänner och familjemedlemmar som hällt isvatten över sitt huvud och postat det på Facebook eller Instagram. Men hur många har verkligen satt in de pengar som de lovade i utmaningen?

Jo faktiskt väldigt många. Och ja, det går faktiskt att förändra något med att hälla isvatten över sitt huvud.

Hjärnfonden och Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning har på bara en vecka samlat in en miljon kronor. Även för Neuroförbundet innebär Ice Bucket Challenge ett ordentligt uppsving, mycket tack vare att organisationen dragit igång en egen variant av utmaningen.

”Vi har fått fantastiskt mycket medial uppmärksamhet genom det här”, säger insamlingschef Lotta Sydäng-Melin, och fortsätter: ”Vi räknar självklart inte med att kunna nå de fantastiska siffror som man gjort i USA, men vi kan väcka engagemang och sprida information om en grym sjukdom som drastiskt ritar om kartan för de som drabbas av den. Vi märker av ett uppsving i våra insamlingssiffror, och är enormt glada för alla bidrag som kan gå till framtidens forskning om sjukdomen.”

Siffrorna som man nådde i USA är smått ofattbara. Och nog går det bra – den amerikanska organisationen ALS Association, som under perioden 29/7-25/8 2013 samlade in 2,5 miljoner dollar, samlade under samma period i år in hela 79,7 miljoner dollar.Ice bucket Amanda Läs mer

Amanda 7 år gör Ice Bucket Challenge

Pihl & Partner AB

Vasavägen 78
181 41 Lidingö
GPS Icon depicting location-arrow

Telefon: 0705-983484
E-mail: christina@pihlpartner.se